دلایل تکرار تصمیم گیری های بد

به گزارش تور روسیه ارزان، مردم هر روز هزاران تصمیم می گیرند، تصمیمات بزرگ و کوچک. برخی از این تصمیمات عالی از آب درمی آیند، اما این احتمال هم وجود دارد که برخی از آن ها نتیجه بدی داشته باشد.

دلایل تکرار تصمیم گیری های بد

خبرنگاران | وقتی به تصمیمات خودمان در گذشته فکر می کنیم، تعجب می کنیم چطور شد آن تصمیمات را گرفتیم به ویژه تصمیماتی که نتیجه ای جز پشیمانی نداشتند. با اینکه بدیهی ست هر از گاهی تصمیمات اشتباه را تکرار کنیم، اما به مرور زمان می توان به درک عمیق تری از فرایندی که در پس انتخاب های گاهاً غیرمنطقی وجود دارد رسید.

به گزارش خبرنگاران ؛ عوامل زیادی در شکل گیری انتخاب های ضعیف نقش دارند. درک نحوه کارکرد این فرایند ها و اثرگذاری شان بر تفکر ما می تواند به ما در گرفتنِ تصمیمات بهتر در آینده کمک کند.

میانبر های ذهنی

اگر همیشه مجبورید از آغاز تا خاتمه هر سناریویِ احتمالی برای هر تصمیمِ احتمالی را بسنجید، احتمالا در یک روز کار زیادی از پیش نمی برید. برای اینکه تصمیمات سریع و مقرون به صرفه بگیرید، مغز شما به تعدادی میانبر های شناختی معروف به رهیافت آنی متکی ست.

رهیافت آنی چیست؟

این قواعدِ سرانگشتیِ ذهنی به شما اجازه می دهد سریع و غالبِ اوقات دقیق قضاوت کنید، اما می تواند به تفکرات مبهم و تصمیمات ضعیف نیز منجر شود.

یک نمونه میانبر ذهنی به سوگیریِ لنگر انداختن معروف است. افراد در بسکمک از موقعیت ها، از یک نقطه آغاز به عنوان لنگر استفاده می کنند که بعدتر برای رسیدن به تخمین نهایی آن را ملاک قرار می دهند. برای مثال، اگر در حال خرید خانه هستید و می دانید خانه های محله موردنظر معمولاً به طور میانه 375 هزار دلار به فروش می رسند، احتمالاً از این رقم برای مذاکره بر سر قیمت خرید خانه ای که انتخاب کرده اید استفاده می کنید.

در یک آزمایشِ کلاسیک از طریق دو محقق به نام های اِیمِس تِوِرسکی و دَنی یِل کان مِن، از شرکت کنندگان خواسته شد گردونه شانسی که یک عدد بین 0 و 100 را نمایش میداد بچرخانند. سپس از آن ها خواسته شد حدس بزنند چه تعداد کشور آفریقایی متعلق به سازمان ملل است. کسانی که در گردونه شانس عدد بالایی نصیب شان شده بود تخمین می زدند کشور های آفریقایی زیادی در سازمان ملل وجود دارند، در حالی که برعکس کسانی که عدد پایینی به آن ها افتاده بود تعداد این کشور ها را بسیار پایین تر تخمین زدند.

آگاهی بیشتر از نحوه تاثیرِ رهیافتِ آنی بر تصمیمات می تواند جلوی تصمیم گیری های بد را بگیرد.

برای مثال، می توانید با ارائه طیف وسیعی از تخمین هایِ محتمل با سوگیریِ لنگر انداختن مبارزه کنید؛ بنابراین اگر در حال خرید یک ماشینِ تازه هستید به جای اینکه روی میانگین قیمتِ کلی یک وسیله نقلیه خاص تمرکز کنید طیفی از قیمت های معقول را بسنجید.

مقایسه های ضعیف

مقایسه ابزاریست که افراد هنگام تصمیم گیری از آن استفاده می کنند. از آنجا که می دانید هزینه هر کالا یا خدماتی معمولاً چقدر است می توانید برای انتخابِ بهترین قیمت، گزینه ها را مقایسه کنید. شما بر اساس نتیجه مقایسه تان با اقلام دیگر ارزش گذاری می کنید.

اما اگر مقایسه های شما ضعیف باشد یا اقلامی که با گزینه های خودتان مقایسه می کنید برابر یا نمونه آن ها نباشند، چه اتفاقی می افتد؟ مثلاً برای پس انداز 25 دلار چقدر از جهتتان دور می شوید؟ اگر بتوانید با 15 دقیقه رانندگی خارج از جهت 25 دلار برای یک کالایِ 75 دلاری پس انداز کنید، احتمالاً این کار را می کنید. اما اگر بتوانید از یک کالای 10 هزار دلاری 25 دلار پس انداز کنید آیا همچنان حاضرید برای پس انداز پول از جهتتان خارج شوید؟ اگرچه اندازه پس انداز هر دو مثال یکسان است، در بیشترِ موارد مردم تمایلِ کمتری به رانندگی بیشتر برای پس اندازِ پول از کالای گران تر دارند.

این نمونه ای از مقایسه اشتباه است. از آنجا که شما اندازه پولِ پس انداز شده را با اندازه پولی که باید برای خرید کالا پرداخت شود مقایسه می کنید، 25 دلار به نظر پس انداز بسیار بیشتری است وقتی با کالای 75 دلاری مقایسه شود تا با کالای 10 هزار دلاری.

مردم هنگام تصمیم گیری گزینه هایشان را سریع مقایسه می کنند. برای اجتناب از تصمیم گیری های بد، متکی بودن به بررسیِ منطقی و دقیقِ گزینه ها گاهی اوقات می تواند مهمتر از متکی بودن به واکنشِ غریزی و آنیِ خودتان باشد.

سوگیری خوش بینی

افراد به طرز شگفت انگیزی یک خوش بینی ذاتی دارند که می تواند مانعِ تصمیم گیری های خوب شود. تالی شاروتِ محقق در یک مطالعه بسیار جالب از شرکت کنندگان پرسید که بنظر آن ها احتمالِ وقوعِ حوادث ناخوشایند از جمله سرقت یا ابتلا به یک بیماری لاعلاج چقدر است. پس از اینکه آن ها پیش بینی هایشان را گفتند، محققان احتمالات واقعی را اعلام کردند.

وقتی به افراد گفته شود خطر وقوع یک اتفاق بد کمتر از حد انتظارست، آن ها تمایل پیدا می کنند پیش بینی هایشان را با اطلاعات تازهِ به دست آمده منطبق کنند، اما وقتی بفهمند خطر وقوع یک اتفاق بد بسیار بیشتر از پیش بینی آنهاست، معمولاً اطلاعات تازه را نادیده می گیرند.

برای مثال، اگر فردی پیش بینی کند احتمالِ مُردن از سیگار کشیدن فقط 5 درصد است، اما بعداً به او بگویند خطر واقعی مردن نزدیک 25 درصد است، او احتمالاً اطلاعات تازه را نادیده گرفته و به تخمین اولیه خودش پایبند می ماند.

بخشی از این دیدگاهِ بیش از حد خوش بینانه ریشه در تمایل طبیعی ما به این باور دارد که اتفاقات بد برای دیگران می افتد نه ما. وقتی افراد درباره اتفاقات غم انگیز یا ناخوشایندی که بر سر فرد دیگری آمده می شنوند معمولاً در پی کاری هستند که آن فرد انجام داده و سبب بروز آن اتفاق ناخوشایند شده است. این گرایش به سرزنشِ قربانیان آن ها را از پذیرش این واقعیت که خودشان هم به اندازه دیگران در معرض اتفاقات بد هستند مصون می دارد.

شاروت به این گرایش به عنوان سوگیری خوش بینی یا تمایل ما به غلو کردن درباره احتمالِ تجربه اتفاقات خوب و دست کم گرفتنِ احتمالِ تجربه اتفاقات بد اشاره می کند. به عقیده او مسئله لزوماً این نیست که باور کنیم اوضاع بطرز جادویی طبق انتظار ما به وقوع خواهد پیوست، بلکه موضوع اعتمادِ بیش از حد به توانایی های خودمان در سبب ساز شدنِ اتفاقات خوب است.

چنانچه شما بیش از حد نسبت به توانای هایتان و آینده خوش بین باشید، بیشتر احتمال دارد که باور کنید بهترین تصمیم ها را می گیرید. کارشناسان هشدار می دهند سیگار کشیدن، بی تحرکی یا مصرف بیش از حد شکر می تواند سبب مرگ افراد شود، اما سوگیریِ خوش بینانه سبب می شود افراد باور کنند مرگ اتفاقِ بدیست که فقط برای دیگران می افتد نه خودشان.

عوامل مهم در تصمیم گیری های بد

عوامل متعددی منجر به تصمیمات ضعیف می شوند که بخشی از آن ها را در ادامه می خوانید:

  • تفکر اتوماتیک: مردم گاهی اوقات بدون فکر درگیر انجام برخی کار ها می شوند، به ویژه زمانی که آن کار ها را به صورت روزانه انجام می دهند. این تفکر اتوماتیک شاید صرفه جویی در وقت و منابع شناختی باشد، اما گاهی اوقات می تواند منجر به تصمیمات ضعیف شود.

    - سوگیری های شناختی: مردم مستعد خطا های شناختیِ سیستماتیکی هستند که نحوه پردازش و تفسیر اطلاعاتی را که دارند تحت تاثیر قرار می دهد. چنین سوگیری هایی بر نوع قضاوت ها و تصمیمات فرد هم اثرگذار است.

    - تفاوت های فردی: عواملی از قبیل سن و موقعیت مالی-اجتماعی هم می تواند بر انتخاب افراد اثر بگذارد. تصمیمات جوانان و سالمندان بنا به دلایل مختلف متفاوت از هم است و گزینه های پیش رویِ افراد معمولاً به منابع مالی که دارند بستگی دارد.

    - تجربیات گذشته: انتخاب های افراد بسیار متاثر از تجربیات گذشته شان است. در موارد بسکمک، مبنای انتخاب های افراد بر اساس تجربه ایست که در گذشته نتیجه خوبی داشته است.

    - چندکاره گی: دست و پا زدن برای انجام همزمان چند کار هزینه های شناختی دارد و احتمالِ تصمیم گیری های ضعیف را بالا می برد.

    - خستگی: تصمیمات زیادی که افراد روزانه می گیرند می تواند عواقب بدی داشته باشد و استرسی ایجاد کند که منجر به خستگی شود. این خستگی می تواند مردم را وادار به تصمیم گیری های تصادفی (بدون فکر) کند یا کاری کند آن ها تصمیم گیری را به دیگران واگذار کنند.

چگونه تصمیمات بهتری بگیریم

در حالی که حذف عللِ تصمیم گیری های بد سخت است، گام هایی وجود دارد که با برداشتن آن ها می توانید تصمیمات بهتری بگیرید:

- اولویت دادن به تصمیمات مهم: این گام جلوی تصمیم گیری های ناشی از خستگی را می گیرد و به شما اطمینان می دهد که از منابع شناختی ضروری برای گرفتن بهترین انتخاب ها برخوردارید.

- از بین بردن عوامل حواس پرتی: اگر ناچار باشید به مسائل مختلفی توجه کنید، به احتمال زیاد برای تمرکز روی اطلاعات و انتخاب های موجود، زمان، انرژی و توجه کافی نخواهید داشت.

- در نظر گرفتن تمام گزینه ها: شاید تمرکز محض روی واضح ترین انتخاب صرفه جویی در وقت به نظر برسد، اما سنجیدن همه گزینه ها در رسیدن به انتخاب بهتر موثر است.

- استراحت و بازگشت دوباره: دستپاچگی به ویژه هنگام تصمیم گیری های پیچیده یا مهم طبیعی ست. استراحت کنید و به خودتان اندازهی زمان بدهید تا با نگاه تازه تری بازگردید.

- سوال پرسیدن: صحبت کردن با دیگران می تواند راه بسیار خوبی برای آشنایی با دیدگاه های مختلف درباره موقعیت باشد.

غیرممکن است همیشه بتوانیم تصمیمات بی عیب ونقص بگیریم با این حال استراتژی هایی وجود دارد که با کمک آن ها می توانیم تصمیم گیری های بد را به حداقل برسانیم. آگاهی یافتن از برخی از عوامل زیادی که منجر به تصمیم گیری های بد می شوند یکی از بهترین راه ها برای گرفتن تصمیمات بهتر است.

منبع: verywellmind

مترجم: زهرا ذوالقدر

منبع: فرادید
انتشار: 30 مرداد 1401 بروزرسانی: 30 مرداد 1401 گردآورنده: russiaro.ir شناسه مطلب: 2436

به "دلایل تکرار تصمیم گیری های بد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دلایل تکرار تصمیم گیری های بد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید