هورالعظیم جان گرفت

به گزارش تور روسیه ارزان، تهران (پانا) -آب سد کرخه 6 روز بعد از رهاسازی برای سیراب کردن هورالعظیم و کاستن از مسائل زیست محیطی آن، به این تالاب رسید. با کاهش 50 درصدی آورد آب حوزه کرخه که منبع اصلی تأمین کننده بخشی از تالاب هورالعظیم به تعداد می رود مسائلی برای ساکنان منطقه ازجمله گاومیش داران پیش آمده و نگرانی برای تلف شدن ماهیان و دیگر موجودات زنده تالاب بالا گرفته بود.

هورالعظیم جان گرفت

علی شهبازی معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان به ایران گفت : از آنجا که ما پیشتر چنین شرایطی را پیش بینی می کردیم از حدود 6 روز پیش آب سد کرخه را به صورت موجی رها سازی کردیم که این آب عصر روز جمعه به هورالبزرگ رسید و فعلاً مشکل حل شده است . به گفته وی، آب برای رسیدن از سد کرخه به هورالبزرگ می بایست از یک شبکه شریانی 560 کیلومتری عبور کند به همین دلیل هر رها سازی حدود 5 یا 6 روز زمان می برد. وی شرح داد: بررسی های ما نشان می دهد که آورد آب حوزه کرخه در سال آبی جاری و نسبت به مدت مشابه سال قبل و حتی بلندمدت حدود 50 درصد کاهش دارد که نشان دهنده خشکسالی شدید است.

از سوی دیگر ما با چند مشکل بزرگ در این بخش روبه رو هستیم؛ اول اینکه در چنین شرایطی تعادلی بین منابع و مصارف در این حوزه وجود ندارد. وی در پاسخ به این پرسش که برخی منتقدان وزارت نیرو و آب منطقه ای خوزستان را مقصر می دانند، گفت: مدیریت منابع آب بسیار پیچیده است و ما در شرایط خشکسالی شدید هستیم و برنامه مدونی برای گذر از ماه های گرم داریم و نمی خواهیم کسی را متهم کنیم ولی در راستا رسیدن آب از کرخه به هور انحرافات و برداشت هایی اجرا شده بود که طبیعی است وقتی خارج از برنامه آبی استفاده شود، اثر خود را در بخش دیگر نشان می دهد. در حال حاضر هم با این رها سازی که خارج از مصوبه مدیریت مصوب خشکسالی است، ما ریسک های پاییز را افزایش داده ایم چون برنامه ریزی ما تا خاتمه شهریور است.

شهبازی تأکید کرد: در قالب برنامه ریزی که ما داشتیم 75 متر مکعب بر ثانیه آب به صورت موجی به سمت هور رهاسازی شده و فعلاً به نظر نمی رسد نیاز به رها سازی مجدد باشد. وی نیاز های زیست محیطی تالاب هورالبزرگ در سال های خشکسالی نظیر امسال را یک میلیارد و 386 میلیون متر مکعب گفت و گفت: این در حالی است که تا به امروز یک میلیارد و 800 میلیون متر مکعب رها سازی کرده ایم ولی به دلیل رسیدن گرمای زودرس، تبخیر زیادتر از حد معمولی بوده است و مسائلی را رقم زد.

وی همچنین نیاز آبی هورالبزرگ برای فصل بهار را 386 میلیون متر مکعب گفت و گفت: برای فصل بهار هم بیش از نیاز یعنی 409 میلیون مترمکعب به هور اختصاص یافته است. وی همچنین تأکید کرد: مسائلی که برای گاومیش داران پیش آمده بود در شریان های خاتمهیی تالاب بوده است. وی همچنین در مورد فیلم هایی که در فضای مجازی منتشر شده و خبر از فاجعه زیست محیطی بواسطه مرگ هزاران ماهی رخ داده، گفت: این فیلم ها عمدتاً مربوط به بخش های عراقی هورالبزرگ است و جای گلایه است که رسانه ها در شرایطی که روز جمعه آب به هورالبزرگ رسید و مشکل حل شد کمتر به آن پرداختند . ما منکر مسائل نیستیم ولی همه باید بپذیریم خشکسالی امسال بسیار شدید است و به هر جهت مسائلی برای همه دارد. با وجود اظهارات این مقام مسئول، فعالان محیط زیست در هورالبزرگ نسبت به نحوه مدیریت آب و پرداخت نشدن حقابه هورالبزرگ به عملکرد وزارت نیرو انتقاد دارند.

ناصر عبیات یکی از فعالان زیست محیطی که خود را فرزند هورالبزرگ می خواند، گفت: 30 روزاست که آبی به هور نرسیده و موجب مرگ هزاران ماهی و تلف شدن ده ها گاومیش شده است. مسئولان بیایند و ببینند چطور اهالی روستاهای کسر و اکریه به دلیل تلف شدن تعدادی از احشام شان بار سفر بسته اند تا راهی اهواز شوند. وی در پاسخ به اینکه گفته می شود عکسی که از تلف شدن هزاران ماهی در فضای مجازی منتشر شده مربوط به ایران نیست، گفت: متأسفانه این گونه نیست و واقعیت این است که 90 درصد عکس ها مربوط به مرگ ماهیان در بخش ایرانی هور است. وی همچنین در مورد برداشت های غیر مجاز آب در راستا رسیدن آب از سد کرخه تا هورالبزرگ گفت: سازمان آب خوزستان بسیاری از پمپ های آب کشاورزی را پلمب کرده ولی ممکن است در برخی جاها این کار انجام شده باشد چون در بخش هایی شلتوک کاری شده است. وی گفت: حرف ما این نیست که وزارت نیرو به کشاورزان آب بدهد بلکه ما فقط خواهان تخصیص حقابه هورالبزرگ هستیم و فکر نکنم در کشور کسی باشد که شرایط خشکسالی را درک نکرده باشد.

منبع: خبرگزاری پانا
انتشار: 16 مرداد 1400 بروزرسانی: 16 مرداد 1400 گردآورنده: russiaro.ir شناسه مطلب: 2058

به "هورالعظیم جان گرفت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "هورالعظیم جان گرفت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید