اصولی ترین روش جوشاندن انواع کنسرو و نگهداری از آنها

به گزارش تور روسیه ارزان، انواع کنسرو امروزه جزو جدانشدنی رژیم غذایی مردم در سراسر دنیاست. به همین علت، باید نسبت به روش صحیح مصرف غذاهای کنسروی هوشیار باشید. حتما می دانید که انواع کنسرو ماهی تن یا سالمون، کنسرو گوشت، سبزیجات و … باید قبل از مصرف جوشانده شوند. اما نحوه جوشاندن انواع کنسرو، مدت زمان جوشاندن کنسرو، مدت زمان استفاده از کنسرو بعد از جوشاندن و … مواردی هستند که باید به آنها دقت کنید. در این مقاله از سبک زندگی در مجله خبرنگاران به باید و نبایدهای نحوه جوشاندن کنسروهای مختلف، خواهیم پرداخت.

اصولی ترین روش جوشاندن انواع کنسرو و نگهداری از آنها

چرا کنسرو را باید بجوشانیم؟

جوشاندن انواع کنسرو یک روش مطمئن برای از بین بردن سموم و باکتری های احتمالی موجود در کنسروهاست. باکتری بوتولینم که منجر به بروز بیماری بوتولیسم می شود، در غذاهای کنسروی، توانایی رشد و ادامه حیات دارد.

این باکتری، حتی در محیط بدون اکسیژن، زنده می ماند و اگر به بدن راه پیدا کند، باعث بروز فلجی، ابتدا در صورت و بعد در دیگر اندام های بدن می شود؛ طوری که اگر فلجی به دستگاه تنفسی برسد، فرد جان خود را از دست می دهد. بنابراین اگر تا به امروز، نسبت به جوشاندن انواع کنسرو سهل انگاری کرده اید، از این به بعد، حتما جوانب احتیاط را به عمل آورید و غذاهای کنسروی خود را قبل مصرف، بجوشانید.

علاوه بر این، جوشاندن کنسروها، باعث تسهیل در هضم غذا، بهبود بافت و طعم مواد غذایی کنسروی و بالاتر رفتن خواص کنسرو خواهد شد.

بیشتر بخوانید: تاریخچه غذاهای کنسروی و تن ماهی

چه کنسروهایی باید جوشانده شوند؟

باکتری بوتولینوم، در محیط های با PHکمتر از 4/6 قادر به زندگی و ادامه رشد و حیات ندارد. بنابراین هر چه کنسروی که می خرید، شور یا ترش تر باشد، سم بوتولنیم، در آن تولید نمی شود. کنسروهای رب گوجه فرنگی، گوجه فرنگی و کنسرو انواع ترشی ها یا شورها مثل خیارشور، نیازی به جوشاندن ندارند.

علاوه بر این، کنسرو میوه ها، یا همان کمپوت ها هم نیازی به جوشاندن ندارند. چون کمپوت، از تکه های میوه در محلول شربت و شیرین شده درست شده است و این سم یا باکتری، در آن وجود ندارد.

در صورت تمایل، انواع کنسرو تن ماهی، کنسرو حبوبات و کنسرو سبزیجات را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید خریداری کنید.

آیا کنسرو شیشه ای را باید بجوشانیم؟

فرقی نمی کند کنسروی که استفاده می کنید، از جنس ورق قلع اندود شده باشد یا شیشه ای؛ باید کنسرو ماهی تن شیشه ای یا کنسرو ذرت، نخود فرنگی و … را که در بسته بندی شیشه ای، نگهداری و به بازار عرضه می شوند، قبل از مصرف بجوشانید. چون در کنسروهای شیشه ای هم باکتری بوتولنیم، توانایی زنده ماندن و رشد دارد.

کنسرو شیشه ای را چطور بجوشانیم؟

برای جوشاندن کنسروهایی که در بطری های شیشه ای نگهداری می شوند، از قرار دادن مستقیم آنها در آب در حال جوش خودداری کنید. ابتدا کنسرو شیشه ای را در یک قابلمه بگذارید و روی آن را آب بریزید. قابلمه را روی حرارت بگذارید و اجازه دهید دمای آب، به تدریج بالا برود و بطری هم به همان نسبت گرم شود.

بعد از 20 دقیقه از زمان جوشیدن آب، می توانید شعله را خاموش کنید و اجازه دهید کنسرو شیشه ای سرد شود. به هیچ وجه، بطری را بلافاصله بعد از بیرون آوردن از آب جوش، زیر آب سرد نگیرید. کاهش یا افزایش ناگهانی دمای بطری شیشه ای، باعث ترک خوردن یا شکستن آن می شود، در نتیجه کنسرو قابل استفاده نخواهد بود.

بیشتر بخوانید: آموزش کنسرو گوجه فرنگی

نحوه جوشاندن انواع کنسرو

تا اینجا به این سوال پاسخ دادیم که همه کنسروها، اعم از کنسرو انواع گوشت، مرغ، ماهی و …، کنسرو سبزیجات مثل کنسرو ذرت، نخود فرنگی، هویج، مارچوبه و انواع غذاهای کنسروی مثل انواع خورش، انواع خوراک مثل خوراک بادمجان، خوراک مرغ و …، کنسرو کشک، کنسرو کارامل یا کنسرو شیر عسلی، باید قبل از مصرف جوشانده شوند. اما در زمان جوشاندن انواع کنسرو، به موارد زیر دقت کنید:

کنسرو را چند دقیقه بجوشانیم؟

به طور معمول و بر اساس استانداردهای بهداشتی، روی بسته بندی انواع کنسروها، اقدامات احتیاطی و زمان جوشاندن انواع کنسرو، درج شده است. مثلا برخی غذاهای کنسروی را می توانید برای چند دقیقه بجوشانید ولی برخی دیگر، باید مدت زمان طولانی تری جوشانده شوند.

در مورد کنسروهای گوشتی مثل ماهی تن، سالمون، کنسرو مرغ و انواع کنسروهای سبزیجات مثل کنسرو لوبیا، نخود و …، توصیه می شود کنسرو را به مدت 20 دقیقه در آب در حال جوش بگذارید. یعنی از زمانی که آب شروع به جوشیدن قل قل کردن، می کند، باید زمان جوشاندن تن ماهی یا کنسروهای مختلف را در نظر گرقته و اجازه دهید20 دقیقه بگذرد. سپس شعله را خاموش کنید.

اندازه آب برای جوشاندن کنسرو

اندازه آبی که در ظرف یا قابلمه می ریزید و کنسرو را در آن می گذارید، بسیار مهم است. حتی حرارت زیر قابلمه یا ظرف را باید طوری تنظیم کنید که آب خیلی زود بخار نشود و کنسرو در ظرفِ بدون آب، نماند. چون اگر آبی که کنسرو را در آن می جوشانید، کاملا بخار شود و کنسرو برای مدت زیادی روی حرارت بماند، می ترکد.

بنابراین اگر نمی خواهید تجربه ناخوشایند ترکیدن کنسرو و پاشیده شدن مواد غذایی روی سقف و در و دیوار آشپزخانه را به جان خریداری کنید، حتما به اندازهی آب، در قابلمه بریزید که کاملا قسمت رو و اطراف کنسرو را بگیرد و بعد از جوشیدن آب، شعله را کم کنید تا حرارت به آرامی، به همه قسمت های کنسرو برسد. در این مدت، حتما به ظرفی که کنسرو را در آن می جوشانید، سر بزنید تا و اندازه آب به جای مانده را بررسی کنید.

نحوه جوشاندن کنسرو خورش و سوپ چگونه است؟

برای جوشاندن کنسروهایی که حاوی مواد غذایی آبدار هستند، مثل کنسرو انواع خورش یا سوپ، می توانید محتویات کنسرو را در یک ظرف بریزید و ظرف را روی حرارت بگذارید تا شروع به جوشیدن کند. زمان جوشاندن این کنسروها، روی ظرف کنسرو، درج شده است. اما اگر نمی خواهید خورشتان یا سوپتان رقیق تر یا غلیظ تر از حالت عادی باشد، کنسرو را با ظرف اصلی در آب جوش برای چند دقیقه بجوشانید و سپس آن را بیرون بیاورید و مصرف کنید.

طریقه مصرف کنسرو سبزیجات به چه صورت است؟

برای مصرف کنسرو سبزیجات، ابتدا کنسرو را در یک قابلمه با اندازه مناسب بگذارید. اندازه قابلمه باید در حدی باشد که کنسرو به راحتی در آن قرار بگیرد و وقتی آب به آن اضافه می کنید، اطراف و روی کنسرو را بپوشاند. سپس شعله زیر قابلمه حاوی کنسرو سبزیجات را روشن کنید و اجازه دهید آب شروع به جوشیدن کند.

از زمانی که آب جوشید به مدت 20 تا 25 دقیقه زمان بگیرید. سپس شعله را خاموش کنید. اجازه دهید آب از دما بیفتد یا کنسرو را با احتیاط (به وسیله انبر یا هر وسیله ای که دست را نسوزاند) از قابلمه بیرون بیاورید. سپس درب کنسرو را باز کرده و محتویات آن را سرو کنید.

یک روش دیگر برای جوشاندن انواع کنسرو سبزیجات این است که کنسرو را باز کنید و محتویات داخل کنسرو را در یک قابلمه کوچک بریزید. سپس قابلمه را روی حرارت به مدت 30 دقیقه بگذارید تا کاملا مواد آن بجوشد. اما از آنجایی که مواد کنسرو شده، نرم و پخته شده هستند، احتمال له شدن آن وجود دارد.

آیا کنسرو بعد از جوشاندن و سرد شدن، دوباره باید جوشانده شود؟

بله. هر کنسرو فقط به مدت 2 ساعت بعد از جوشاندن، قابل مصرف است. اگر بیش از 2 ساعت، از زمان جوشاندن انواع کنسرو بگذرد و کنسرو سرد شود، دوباره باید آن را به مدت 20 دقیقه دیگر بجوشانید. چون ممکن است هنوز اسپور باکتری داخل آن کنسرو به جای مانده باشد و در مدت زمان نگهداری دوم، فرصت جوانه زنى و تبدیل به فرم فعال باکترى و تولید سم را پیدا کرده باشد.

بنابراین مواد غذایی کنسرو شده باید موقع مصرف جوشانده شود، نه اینکه پس از خرید، جوشانده و کنار گذاشته شود. بنابراین اگر قصد طبیعت گردی دارید و غذای کنسروی را به عنوان ناهار یا شام در طبیعت انتخاب کرده اید (لیست غذاهای پیشنهادی در کمپ و طبیعت)، به فکر آتش و ظرفی که کنسرو را در آن بجوشانید، باشید.

آیا جوشاندن کنسرو باز شده لازم است؟

برای نگهداری کنسرو بعد از باز شدن، این نکته را در نظر داشته باشید که اگر کنسرو را بعد از جوشاندن باز کردید و قسمتی از آن را مصرف کردید یا بدون مصرف ماند، حتما محتویات داخل کنسرو را در یک ظرف دربسته بریزید و در یخچال نگه دارید. سپس در اولین فرصت یا نهایتا ظرف یکی، دو روز، آن را مصرف کنید. بهتر است دوباره قبل از مصرف، مواد کنسرو را گرم کنید تا باکتری های موجود در آن از بین برود. از نگهداری طولانی مدت کنسرو باز شده خودداری کنید مگر اینکه مواد کنسرو را در فریزر نگه دارید. در این صورت می توانید مواد کنسرو باز شده را حدود 2 تا 3 ماه در فریزر نگهداری کنید.

همچنین دقت کنید که مواد کنسرو را داخل ظرف کنسرو و در یخچال نگذارید یا در دمای آشپزخانه رها نکنید. چون مواد کنسرو با بدنه ظرف کنسرو، واکنش نشان می دهند و موجب مسمومیت می شود. البته این احتمال کم است ولی بهتر است جوانب احتیاط را به عمل آورید. بنابراین ظرفی را برای نگهداری مواد کنسرو باز شده انتخاب کنید که در دار باشد و درب ظرف، کاملا بسته و کیپ شود تا هیچ راه نفوذی برای هوا وجود نداشته باشد.

بیشتر بخوانید: زمان مناسب نگهداری رب گوجه فرنگی خانگی و کنسروی

گرم کردن کنسرو در مایکروویو

به هیچ عنوان از مایکروویو برای حرارت دادن کنسرو استفاده نکنید. حرارت خشک و بالایی که مایکروویو تولید می کند، هم می تواند به بافت مواد غذایی داخل کنسرو آسیب وارد کند و هم اینکه، جنس ظروف کنسروی، با اشعه های موجود در مایکروویو واکنش نشان می دهد و موجب آسیب رساندن به مایکروویو خواهد شد.

قرار دادن کنسرو روی شعله گاز

این روش حرارت دادن کنسرو، یعنی گذاشتن کنسرو روی شعله مستقیم گاز، بسیار خطرناک است. در این صورت، علاوه بر اینکه میکروارگانیسم ها و باکتری های موجود در کنسرو مثل بوتولنیوم، از بین نمی رود، بلکه حرارت مستقیم، باعث ترکیدن کنسرو و پخش شدن غذا روی سطوح آشپزخانه می شود.

بیشتر بخوانید: انواع غذا با تن ماهی

سوالات متداول

آیا کنسرو لوبیا را باید جوشاند؟

بله. کنسرو لوبیا هم مثل دیگر انواع کنسرو، باید بر اساس دستورالعمل روی کنسرو، قبل از مصرف جوشانده شود.

آیا کنسرو نخود فرنگی را باید جوشاند؟

بله. لازم است کنسرو نخود فرنگی به مدت 20 دقیقه در آب در حال جوش قرار داده و جوشانده شود.

آیا کنسرو شیشه ای را باید بجوشانیم؟

بله، کنسرو شیشه ای هم مثل کنسروی که با ورق قلع اندود ساخته می شود، باید به مدت 20 دقیقه جوشانده شود.

نحوه جوشاندن کنسرو لوبیا چگونه است؟

کنسرو لوبیا هم مثل دیگر کنسروها، باید به مدت حدود 15 تا 20 دقیقه، در آب در حال جوش، قرار داده و جوشانده شود.

عوارض نجوشاندن کنسرو لوبیا چیست؟

در کنسرو لوبیا، احتمال وجود باکتری بوتولنیوم یا سموم دیگر وجود دارد و اگر بدون جوشاندن مصرف شود، ممکن است باعث بروز بیماری بوتولیسم یا فلج عضلانی شود.

آیا کنسرو بادمجان را باید بجوشانیم؟

کنسرو بادمجان، در اصل نوعی خوراک بادمجان است و باید قبل از مصرف جوشانده شود.

کنسرو شیر عسلی را باید بجوشانیم؟

بله. معمولا کنسرو شیر عسلی بین 2 تا 4 ساعت باید روی حرارت ملایم جوشانده شود تا قابل استفاده باشد.

تن ماهی را چند دقیقه بجوشانیم؟

تن ماهی را باید به مدت 20 تا 25 دقیقه در آب در حال جوش، قرار داده شود.

جشنواره زمستانه جایزه باران

در جشنواره جایزه باران ، با خرید هر 300 هزار تومان از کل فاکتور و خرید هر 100 هزار تومان از برندهای حامی جشنواره، 1 امتیاز کسب کرده و در قرعه کشی روزانه، یک دستگاه پژو 207 شرکت داده خواهید شد. این جشنواره از 1 دی ماه به مدت 3 ماه (30 اسفندماه) برگزار خواهد شد. قرعه کشی هر روز، بر اساس خرید روز قبل، انجام می شود و لایو قرعه کشی، هر روز ساعت 17 از اینستاگرام (okcs.ir@) پخش خواهد شد.

برندهای حامی جشنواره:

دلستر، نوین زعفران، فامیلا، ساحل کنار، کلییر، لوکس، داو، پریل، پرسیل، شاوما، تاژ، هراز، شف هو، مای لیدی، رعنا، بهروز، مزمز، نستله، عقاب، نادی، دنت، رامک، باراکا، اوه.

منبع: افق کوروش
انتشار: 23 دی 1403 بروزرسانی: 23 دی 1403 گردآورنده: russiaro.ir شناسه مطلب: 2707

به "اصولی ترین روش جوشاندن انواع کنسرو و نگهداری از آنها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اصولی ترین روش جوشاندن انواع کنسرو و نگهداری از آنها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید