طرز تهیه حلیم گندم بدون گوشت برای افطار
به گزارش تور روسیه ارزان، حلیم جزو معروف ترین و محبوب ترین غذاهای سنتی ایران است که معمولاً در فصل پاییز و زمستان، در وعده صبحانه و در ایام ماه رمضان در وعده های افطاری و سحری پای ثابت سفره های ایرانی است. حلیم را معمولا با دارچین، شکر و گوشت ریش شده مرغ یا بوقلمون تزئین و سرو می نمایند.
طرز تهیه حلیم گندم بدون گوشت برای افطار
حلیم یا هلیم انواع مختلفی دارد که مواد اولیه آن ها با یکدیگر متفاوت هستند اما به طور کلی برای تهیه حلیم گندم از گندم پوست گرفته یا بلغور گندم به اضافه پیاز و گوشت گوساله سردست و مقداری روغن استفاده می گردد.
حلیم بادمجان، حلیم بوقلمون، حلیم گندم با مرغ، حلیم گندم با گوشت، حلیم عدس و ... از انواع حلیم های خوشمزه و بی نظیر ایرانی هستند.
حلیم به طور کلی غذایی پرکالری است که در 100 گرم آن، 190 کالری وجود دارد و حاوی 6 گرم پروتئین، 10 گرم چربی، 20 گرم کربوهیدرات، یک میلی گرم آهن و 9 میلی گرم کلسیم است. حلیم سنتی جزو غذاهای پرکالری و خوش عطری است که همه حتی بچه ها میل زیادی به خوردن آن دارند، پس بهتر است که از این فرصت بهره برده و برای رشد و انرژی بچه ها این غذای مغذی را در برنامه غذایی آن ها جای دهیم.
در اینجا قصد داریم طرز تهیه حلیم گندم بدون گوشت را به شما آموزش دهیم که نسبت به دیگر انواع حلیم ساده تر و کم هزینه تر بوده و کالری کم تری دارد و برای افراد گیاه خوار نیز گزینه مناسبی است.
مواد لازم برای تهیه حلیم گندم بدون گوشت
بلغور گندم 1/5 لیوان
خرده برنج 2 ق غذاخوری
پیاز متوسط 1 عدد
شیر 1/2 لیوان
نمک و فلفل به میزان لازم
زردچوبه به میزان لازم
طرز تهیه حلیم گندم بدون گوشت
برای تهیه حلیم گندم بدون گوشت ابتدا بلغور گندم یا جوانه گندم را پاک کنید و بعد بشویید.
خرده برنج را هم بعد از پاک کردن به بلعور گندم افروده و هر دو را با آب گرم بخیسانید.
بعد از گذشت سه الی چهار ساعت، مخلوط بلغور و برنج را داخل یک ظرف مناسب ریخته و حدود 6 لیوان آب جوش به آن اضافه کنید.
آب که به جوش آمد، کف روی آن را بگیرید و حرارت را کم کنید.
درب قابلمه راکامل نبندید تا سر نرود.
در طول پخت ممکن است بسته به نوع بلغور لازم گردد که کمی آب جوش به مواد اضافه کنید.
بعد از 20 دقیقه، پیاز نگینی خردشده را با کمی زرد چوبه و دارچین به مواد اضافه کنید و مواد را هم بزنید.
بعد از 15 دقیقه، دوباره مواد را هم بزنید و کمی نمک به آن ها اضافه کنید.
اجازه دهید بلغور به آرامی به همراه برنج پخته و له گردد.
وقتی بلغور به اندازه ای نرم شد که قابل خوردن بود، شعله گاز را خاموش کنید و مواد را با گوشت کوب برقی له کنید.
اجازه دهید مواد برای 20 دقیقه دیگر با حرارت ملایم بپزند تا حلیم بهتر جا بیفتد.
در این مرحله می توانید در صورت دل خواه، شیر یا مقداری شیر خشک سویا را همراه با کمی آب ولرم به حلیم اضافه نموده و با گوشت کوب یک دور دیگر حلیم را کاملا مخلوط کنید.
برای شیرین کردن حلیم می توانید هنگام سرو یک قاشق مرباخوری عسل به آن اضافه کنید.
حلیم آماده شده را با کمی دارچین و بادام خیس شده تزیین کنید.
این حلیم بدون کره و روغن داغ هم لذیذ است.
خواص گندم و حلیم گندم
حلیم گندم علاوه بر داشتن خاصیت سیرنمایندگی، منبع بسیار خوبی از روی، منیزیم، آهن و نیاسین است. معمولا برای تهیه حلیم، از گندم سبوس دار استفاده می گردد که این ماده به دستگاه گوارش یاری زیادی می نماید. این غذا مزایای دیگری هم دارد که در ادامه به آن اشاره می کنیم:
فیبر موجود در گندم سبوس دار باعث کاهش کلسترول خون، کاهش فشارخون، کنترل قندخون و کاهش احتمال لخته شدن خون شده و منجر به حفظ سلامت قلب و کاهش بیماری های قلبی می گردد.
فیبر موجود در گندم به برطرف مشکل یبوست یاری نموده و برای درمان سرطان هایی مثل سرطان روده عظیم بسیار مفید است.
گندم سبوس دار دارای خاصیت ضدانگلی است و از بروز حساسیت ها و عدم تحمل غذایی مثل سندرم روده تحریک پذیر، التهاب مفاصل و بیماری های عصبی جلوگیری می نماید.
اگر در پخت حلیم از نخود بهره ببرید، این غذا را سرشار از فولات، ویتامین 6B، ویتامین C و روی خواهید کرد.
حلیم به طور کلی به علت داشتن گندم و گوشت، منبع خوبی از آهن بوده و برای زنان، دختران جوان و افرادی که در معرض کم خونی هستند، بسیار مناسب است.
توصیه هایی برای مصرف حلیم
حلیم غذایی ساده و پر خاصیت است اما گاهی افراد از چاشنی های مضری برای صرف این غذای مقوی استفاده می نمایند و به بدن خود ضرر می رسانند. کره و روغن جزو چاشنی های مضری هستند که میزان کلسترول دریافتی شما را افزایش داده و در صورتی که چربی خون بالا داشته باشید، برای شما مثل سم خواهند بود.
هرگز پودر نارگیل به حلیم اضافه نکنید زیرا بر خلاف تصور، این ماده مملو از اسیدهای چرب اشباع است و می تواند چربی خون را بالا ببرد.
افزودن شکر به حلیم، موجب افزایش وزن و چاقی می گردد. به علاوه مصرف شکر یا مواد شیرین به مقدار زیاد موجب بالارفتن تری گلیسیرید خون شده و به سلامت قلب و عروق لطمه می زند. همچنین شکر و مواد شیرین باعث پوسیدگی و خرابی دندان ها می شوند، بنابراین بهتر است مصرف آن ها را محدود کنید.
در مقابل، بعضی افراد عادت دارند به حلیم، نمک اضافه نمایند که در صورت بالا بودن فشار خون بهتر است این عادت را نیز ترک نمایند.
در خوردن حلیم معمولی زیاده روی نکنید. یک کاسه حلیم تقریبا 150 کالری انرژی دارد که اگر با یک قاشق شکر، یک کف دست نان و روغن مصرف گردد، 350 تا 300 کالری انرژی خواهد داشت.
اگر می توانید حلیم را در منزل و با استفاده از جوانه گندم یا گندم سبوس دار تهیه کنید.
حلیم شب مانده را مصرف نکنید، زیرا اگر حلیم چند ساعت یا چند روز بماند، مواد نشاسته ای آن غیرقابل هضم می شوند و نشاسته آن به نشاسته مقاوم تبدیل شده و موجب ناراحتی های گوارشی می گردد.
بعضی در پخت حلیم از جوانه گندم استفاده می نمایند. در این صورت حلیم به دلیل داشتن جوانه گندم، علاوه بر خاصیت سیرنمایندگی بالا، منبع بسیار خوبی از انواع ویتامین ها و املاح خواهد بود. از سوی دیگر با توجه به فعل و انفعالاتی که طی جوانه زدن در دانه گندم اتفاق می افتد، میزان کالری جوانه گندم به مقدار زیادی کاهش می یابد که این مورد، یکی از مزایای حلیم خانگی نسبت به حلیم های بازار است.
حلیم منبعی عالی از پروتئین بوده و از غذاهایی است که دیر هضم می گردد، به همین علت مصرف آن در وعده سحری موجب سیر نگه داشتن طولانی تر فرد خواهد شد.
در هنگام افطار حلیم را با شکر و روغن زیاد نخورید، زیرا باعث تحریک معده، اضافه وزن و نیز عطش شدید می گردد. اغلب این تشنگی را با نوشیدن مقادیر زیاد آب و نوشیدنی های سرد جبران می نمایند. این کار باعث رقیق شدن شیره معده و تاخیر هضم غذا می گردد. عاقبت این رفتار نفخ شکم و سایر ناراحتی های گوارشی است.
پس از خوردن حلیم بلافاصله دراز نکشید، زیرا این غذا دیرهضم است و باعث سوزش و ناراحتی معده می گردد.
منبع: گردشبان